Tässä koottuna yleisimpiä vastaan tulevia kysymyksiä suolihuuhtelusta. Jos et löytänyt tästä vastausta omaasi, kirjoita kysymyksesi vastauslaatikkoon sivun alareunaan niin käsittelemme kysymyksesi!
Mitä huuhtelussa tulee ulos? Mitä paksusuolessani voi olla?
Huuhtelussa irtoaa sitä mitä paksusuoli sisältää: bakteereja ja sulanutta ja/tai sulamatonta jätettä, joka voi olla sekä uutta että vanhaa ainesta. Karsta on yleisnimi ulos tulevasta vanhasta ja kuivasta jätteestä. Ulos tulee myös matoja, loisia sekä parasiitteja (mikäli henkilöllä näitä on).
Osa huuhteluun tulevista ei kuitenkaan ole elämänsä aikana suolistonsa sisältöä kovin laajamittaisesti tutkituttanut (esimerkiksi bioresonanssimittaukset), eivätkä madot, loiset tai parasiitit välttämättä ilmoita itsestään selkeillä oireilla. Tämän takia nämä monet suolen asukit voivat käydä ilmi yllätyksenä vasta huuhtelussa, tai kun ihminen itse katsoo pönttöön huuhtelun jälkeen. Vaikka suolitähystys sekä kuvantamiset olisivat näyttäneet puhdasta suolta ennen huuhteluihin tuloa, näin käy usein.
Millainen historia suolihuuhtelulla on?
Ensimmäisen kerran suolihuuhtelu mainitaan 1500 eKr. Ebersin terveydenhoitoa käsittelevässä papyruskääröissä. Se tunnettiin muinaisessa Kiinassa, Hippokrateen aikana Kreikassa, sekä keskiajalla Euroopassa. Se otettiin käyttöön uudelleen vuosisadan alussa, mutta laitteiden alkeellisuus esti sen yleistymisen. Suolihuuhteluusta tuli suosittu 30-40-luvuilla Yhdysvalloissa, kun laitteet tulivat turvallisemmiksi ja koulutetut hoitajat tekivät työn. Nykyisin amerikkalainen DRC-huuhtelulaite tunnetaan ympäri maailman, ja niitä on Suomessakin noin 20 hoitopaikassa.
Vuosisadan alkupuolella suomalaisenkin kodin varusteisiin kuului yksinkertainen huuhtelukannu. Lämpimät vesihuuhtelut ja lepo olivat luonnonmukaisia hoitoja. Nyt tilalle ovat tulleet mm. ummetuslääkkeet. Pitkään käytettyinä suoli tottuu niihin eikä enää toimi ilman niitä. Kun paksusuoli puhdistetaan suolihuuhteluilla, suolen oma, luonnollinen peristaltiikka (massaa eteenpäin työntävä liike) elpyy ja vähitellen suoli alkaa toimia normaalisti. Vesi on keholle luonnollinen aine, eivätkä huuhtelut aiheuta tottumusta.
Mitä suolihuuhteluhoidossa tapahtuu?
Suolihuuhtelun aikana asiakas makaa hoitopöydällä alavartalo peitettynä pyyhkeellä ja jalat koukistettuina (vatsalihakset rentoina). Peräsuoleen laitetaan suulake, johon yhdistetään vedentuloletku sekä kuonanpoistoletku (osat ovat henkilökohtaisia), joka on yhdistetty suoraan viemäriputkistoon. Hoitaja säätää suodattimien läpi verkostosta tulevan veden lämpötilan termostaatin avulla kehonlämpöiseksi (32-39 astetta) ja asettaa vedentulonopeuden painemittarin avulla sopivaksi.
Aluksi vesi virtaa paksusuoleen hyvin hitaasti ja kivuttomasti pienellä paineella, jolloin se pääsee mahdollisimman kauas, kunnes se kohtaa jätettä, kaasua ja mutkia, mikä synnyttää vastapaineen ja paine nousee mittarissa: asiakkaalla on mahdollisesti ulostamisen tarve. Vedentulo suoleen pysäytetään ja ohjataan suoraan poistoletkuun, jonne samanaikaisesti alkaa virrata myös suolesta sinne päässyt vesi yhdistyneenä siellä olevaan massaan. Tällöin hoitaja hieroo asiakkaan vatsan aluetta ja voidaan kuvitella, että hän sekoittaa massaa ja vettä, jolloin siitä tulee juoksevampaa ja se poistuu hajuttomasti poistoletkua pitkin valoputken kautta suoraan viemäriin. Massan koostumuksen tarkkailu läpinäkyvän putken läpi on osa hoitoa. Joskus, varsinkin ensimmäisten huuhteluiden aikana, voi tuloksena olla pelkkiä kaasukuplia, mikä osoittaa, että suolessa on paljon vanhaa jätettä, joka seisoo siellä, käy ja muodostaa kaasuja.
Hoidon aikana saa käydä vessassa. Jos tunnet vatsassasi kipua kesken hoidon, on se usein merkki siitä, että suolistoon on kertynyt niin suuri määrä ulostetta ettei se mahdu sujuvasti letkusta eteenpäin. Tällöin on järkevää käydä pöntöllä tyhjentämässä ennenkuin huuhtelua jatketaan – ilmoitathan mahdollisesta kivustasi hoitajalle.
Hoidon aikana voi jutella hoitajan kanssa tarpeen mukaan, esimerkiksi suolistoasioista tai vaikkapa huuhteluun helposti yhdistettävästä elämäntaparemontista. Joillakin nousee tarvetta alkaa puhua elämänsä tapahtumista, jotka ovat usein sidoksissa siihen mitä suolistosta lähtee liikenteeseen. Yhtäkkiä ihmiselle tulee tarve kertoa lapsuuden kokemuksistaan tai vaikkapa muistoista nousevasta traumastaan. Osa taas haluaa olla hiljaisuudessa ja sekin sopii.
Olen harkinnut suolihuuhdonnan aloittamista, miten etenen?
Kaikki alkaa siitä, että soitetaan ensimmäiseksi hoitajalle. Hoitaja osaa kertoa sinulle mitä hoidot tuovat mukanaan, koska kaikissa elämäntilanteissa olevien ihmisten ei kannata aloittaa huuhteluja.
Ensin huuhtelusarja aloitetaan tekemällä pari kertaa viikossa huuhtelu. Yhdessä haetaan rytmiä siihen, kuinka monta pesua tarvitset sen mukaan miten oireet ja suolen toiminta alkaa muuttua. Sitten kun suoliliikettä alkaa tuntua huuhteluissa, voidaan rytmiä vähentää kerran viikkoon. Kun hyvältä tuntuu, hoidot voidaan lopettaa.
Tämän jälkeen ihmiset tunnustelevat itse mikä hyvältä tuntuu. Jotkut käyvät vuosihuollossa ottamassa itselleen hyväksi koetun sarjan, jotkut tulevat takaisin vasta, kun on ilmaantunut oireita. Usein kuitenkin käy kuitenkin niin, että ihmiset jotka tämän löytävät, eivät päästä tästä hoitomuodosta irti. Yksi suuri lopettamisen syy on ikävä kyllä hoitajien väheneminen, jolloin monen kohdalla vakiopaikka omalta paikkakunnalta poistuu.
Miksi mennä huuhtelijalle kun itsekin voi kotona tehdä huuhtelun? Onko koneellinen huuhtelu jotenkin tehokkaampaa tai voimakkaampi hoito?
Koneellinen huuhtelu on voimakkaampi ja tehokkaampi, koska koneellinen hellä paine on mukana. Selällään olo koneellisessa huuhtelussa on myös monelle helpompi ja mieluisin asento (osalle itsehuuhtelussa liian vaikea toteuttaa). On mahdotonta sanoa kuinka monta pussillista itsehuuhtelua vaatisi, että lopputulos vastaisi edes yhtä koneellisen huuhtelukerran tehoa, mutta hyvin paljon työtä se vaatii. Monelle on myös helpotus että vieressä on ammattilainen, joka osaa kertoa tarvittaessa huuhtelun aikana nousevista oireista, hieroo vatsaa että tavara lähtee paremmin liikkeelle, sekä rauhoittelee ja kuuntelee jos huuhtelu nostattaa kerrottavaa ja kysyttävää.
Miten teen suolihuuhtelun itse?
Ensin haetaan apteekista kertakäyttöinen vesiperäruiskepussi. Ota pari samalla, koska ne usein repeää kun harjoitellaan käyttöä ja toisinaan pusseissa on vähän huonot kiinnitykset. Pussi on oltava oma ja henkilökohtainen.
Laita pussiin reippaasti yli puolen välin lämmintä vettä. Voit laittaa pussin roikkumaan vaikkapa oven ripaan. Taita letku niin, että vesi ei juokse maahan. Mene polvillesi (laita pehmustetta polvien alle tarvittaessa) ja kumarru pää maata kohti, jolloin takamus nousee ylös. Aseta rasvattu suulake peräsuoleen. Sitten katsotaan paljon vettä menee sisään ja mennään aina pöntölle kun siltä tuntuu. Jotta vesi saataisi joka puolelle suolistoa, on hyvä käydä myös molemmat kylkiasennot läpi. Omat itselle sopivat tekniikat löytyvät kyllä. Voit käyttää myös puolisoa tai ystävää tarvittaessa apuna, joka pitää pussia ja katsoo että huuhdottavan on helppo vaihdella asentoja. Selällään olo on myös hyvä asento, joskin vaikeampi. Silloin voi laittaa takamuksen alle pyyhettä rullalle että takamus nousee hieman ja vesi pääsee helpommin sisään. Suoli voi olla miten vain mykkyrällä sisällämme, joten hyvä tehdä huuhtelua monenlaisissa asennoissa.
Se mikä on kellekin sopiva pussimäärä huuhdontaa, on mahdotonta vastata. Itsehuuhtelussa vettä menee niin vähän kerralla sisään, että sitä voi käytännössä tehdä niin monta pussillista kuin jaksaa. Vähin määrä pusseja on oikeastaan se mitä pystyy stressaamatta tehdä, vähintään kuitenkin muutama pussillinen. Jos suolenpesusta tulee stressi, ei sekään ole hyvä. Suolenpesun olisi hyvä olla iloinen asia, eli jos suinkin voit tehdä sen huumorilla, ilolla ja jaksamisella niin hyvä!
Itsehuuhtelu on hyvä juttu kuitenkin olla hallussa jos lähdetään vaikka matkalle ja suoli ei toimi viikkoon. Suolihuuhtelupussista tulee monelle lyömätön elämänkumppani loppuelämäksi (samaa pussia voit käyttää niin kauan kun se pysyy hengissä). Suurin osa ajattelee etten ikinä tekisi, mutta ne jotka ottavat tosissaan suolenpesun monesti opettelevat tämän, ja tässä harjaantuu nopeasti.
Suolihuuhtelussa huono bakteerikanta poistuu suolistosta, mutta lähtevätkö suolihuuhtelussa myös hyvät bakteerit?
Kyllä kaikki tulee ulos sulassa sovussa. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista, koska hyvä bakteerikanta saadaan kuntoutettua helposti huuhtelujen jälkeen. Kun suurin osa huonoista bakteereista saadaan pois ja huuhtelun jälkeen asetetaan uudelleen hyvä kanta, hyvät bakteerit jäävät varmasti voitolle.
Miten palautan suolistoni hyvän bakteerikannan huuhtelujen jälkeen?
Laajakirjoiset maitohappobakteerit, monenlaiset hapantuotteet, hapankaali, borisjuomat.. Vaihtoehtoja on nykypäivänä monia ja hoitajan kanssa voitte käydä läpi, miten juuri sinun tapauksessasi kuntoutus on hyvä tehdä.
Onko hyvä käyttää jotakin lisäravinteita suolihuuhtelusarjojen aikana? Onko siitä hyötyä?
Olisi hyvä ottaa magnesiumia, koska se on niin monessa asiassa mukana kehossa. Erityisen hyvä se on lihaksille ja suolikin on lihas. Se auttaa suolta liikkumaan ja työntämään massaa ulos. Myös maitohappobakteereja on hyviä tukemassa immuunipuollustusta myös huuhtelujen aikaan, vaikka ne huuhtoutuukin aina pois seuraavassa huuhtelussa.
Mitä huuhtelujen aikana kannattaa syödä tai juoda? Miten pidän huolta suolistostani?
Nämä asiat riippuvat aina ihmisen elämän kokonaistilanteesta: mikä on suolen kunto, mitkä ovat henkilön tavoitteet, sekä kuinka paljon on valmis panostamaan ja satsaamaan. Osa on huuhtelujen aikaan smoothieilla ja keitolla sekä kevyellä luomuruualla. Parhaat edellytykset hyvälle suolen toiminnalle antavat ravinnon elävyys ja kuitupitoisuus. Vitaaliravinto pitää yllä vahvaa hermotoimintaa ja normaalia peristaltiikkaa. Ravinto tulisi nauttia pieninä määrinä ja säännöllisin väliajoin ja hyvin pureskellen (syljen sekoittuminen ruokamassaan jo suussa), sekä sen olisi hyvä olla mahdollisimman puhdasta (lisä- ja säilöntäaineetonta).
Huuhtelujen aikana voi tulla kaikenlaisia puhdistusoireita, joten kokonaisvaltaisempi elämän rauhoittaminen ja stressin vähentäminen on aina hyvästä. Suolen toimintaa huonontaa niinikään liikunnan ja levon puute, epäsäännölliset elintavat, stressi, kiire, jännitys ja kielteiset tunnetilat ja nämä aikaansaavat elimistössä toimintahäiriöitä. Erityisesti suoliston kyky toimia oikein heikkenee oleellisesti. Seinämiin kerääntyy ylimääräisiä aineita ja elintärkeät vitamiinit ja ravinteet eivät enää kunnolla läpäise muodostunutta kerrosta.
Suolen toiminnan katsotaan perustuvat seitsemään terveyden pylvääseen:
- Hengittäminen
- Kehon nesteyttäminen
- Tunteitten käsittely ja ilmaus
- Lymfa-järjestelmä
- Liikunta
- Ravinto
- Puhdistaminen
Onko suolihuuhtelusta apua paino-ongelmiin?
Tehokkaasti toimiva paksusuoli on tärkeä koko hyvinvoinnillemme. Paino-ongelmien kanssa kamppaillessasi dieettisi voi mennä pieleen jos suolen seinämät ovat ”karstan” peitossa. Hyvä alku ruokavaliota muuttavalle tai painoa pudottavalle on paksusuolen huuhtelu.
Suolihuuhtelussa paksusuolesta poistuu runsaasti mädättäjäbakteereita, jotka kuitenkin lisääntyvät herkästi uudelleen elintapojen säilyessä ennallaan. Suosittelenkin ottamaan kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tutkinnan alle hyvin kokonaisvaltaisesti.
Voinko käydä huuhtelujen aikana muissa hoidoissa?
Voit käydä ja se on suositeltavaakin. Esimerkiksi vyöhyketerapia tai lymfahoidot ovat hyviksi todettuja huuhtelujen rinnalla. Samoin homeopatia ja biodynaaminen osteopatia. Jotkut taas kokevat huuhtelut niin raskaina ettei enempää hoitoja pysty vastaanottamaan samaan aikaan, mutta meitä on moneksi. Puhdistusoireet ja elimistön reagointi on täysin yksilöllistä, joten omaa hoitorinkiä on hyvä tunnustella täysin omakohtaisesti.
Kuinka usein suoliston pitäisi toimia ollakseen normaali?
Jotkut sanovat että niin monta kertaa kun syöt päivässä kunnon aterian, mutta jos yhdestikin suolisto toimii päivässä niin se olisi jo hyvä tilanne. Olisi hyvä että ulostemassa olisi pehmyttä, yhtenäistä, lähes hajutonta massaa, joka tulee kivutta ulos.
Sopiiko suolihuuhtelu kaikille ja onko siinä riskejä? Voiko suolistoni olla niin huonossa kunnossa että huuhtelu on vaarallista?
Tämä on todella yksilöllistä. Jos on oikein paha tulehdus tai syöpää, niin huuhteluja ei tehdä. Raskaana oleville ja imettäville ei myöskään Jos taas on kyseessä kovin iäkäs ihminen, suoli voi olla venynyt ja hauras jolloin täytyy olla hyvin varovainen. Jos on muutenkin valtavasti erilaisia sairauksia, joskus on hyvä olla lähtemättä rasittamaan kehoa enää puhdistustöillä. Jos takana on mitä tahansa leikkauksia niin on hyvä puhua tapauskohtaisesti, sekä kysyä omalta lääkäriltä onko leikkauksesta kulunut niin kauan että voi mennä huuhteluun.
Onko suolihuuhtelusta hyötyä kaikille, jotka eivät ole ed. mainituissa riskiryhmissä?
Kyllä, jos puhutaan aikuisista ihmisistä. Vaikka suoli toimisikin hyvin, ei voi olla sellaista suolta mihin ei jotakin vanhaa jäisi, joka on aina hyvä huuhdella pois. Ennaltaehkäisevästi on myös hyvä käydä, vaikkei vaivat ole vielä tulleetkaan.
Suolihuuhtelut edistävät ravinteiden imeytymistä, elimistö puhdistuu ja energiaa vapautuu kehon terveyden ylläpitoon. Terveellekin ihmiselle suositellaan suolihuuhtelua muutaman kerran vuodessa. Varsinkin silloin, kun haluaa antaa ruuansulatukselle sen kaipaamaan lepoa puhdistavan ruokavalion tai paaston avulla. Myös painonhallinnassa ja elämäntapamuutoksen yhteydessä suolihuuhtelu on loistava tukihoito.
Elämän ensimmäinen huuhtelusarja on aina kaikkein pisin. Jos tulet ensimmäisen kerran kolmikymppisenä, sarja on kuitenkin varmasti lyhyempi kuin jos tulisit vasta viisikymppisenä. Olisi mahtavaa jos perusterveydenhuollossa suolihuuhtelua tehtäisiin peruskuntoutuksena, vaikkei olisi hämminkiäkään.
Kuinka nuorena voi tulla suolihuuhteluun?
Kun kasvu ja aikuisikä on päättynyt. Nuorimmat kävijät ovat yleensä n. 18-20 vuotiaita. Lapsille on parempi vaihtoehto tehdä vesiperäruiske kotona, jos vaikka vatsa on kovana. Sitä on ennenvanhaan käytetty paljonkin.
Voiko suolihuuhteluun tulla kuukautisten aikana?
Voi tulla jos koet itse sen sopivaksi. Kuukautisvuoto ei sinänsä estä huuhtelua millään tapaa eikä ole huuhtelijalle ongelma. Useilla tässä on esteenä vain häpeäkynnys, joka täytyy ylittää. Joillakin taas on niin kivuliaan kuukautiset, että keholle on liian raskasta vastaanottaa huuhtelua samanaikaisesti.
Voiko sisälläni olla suolistomatoja ja muuta pelottavaa, vaikka tähystyksissä, kuvannuksissa ja missään tutkimuksissa ei ole näkynyt mitään? (Suoleni pitäisi olla täysin puhdas)
Ikävä kyllä siellä voi olla. On vaikea tietää, miksi nykypäivän tutkimusmenetelmät eivät monesti ole pystyneet näitä todentamaan. Irisdiagnostiikassa ja bioresonanssitutkimuksessa nämä kuitenkin näkyvät usein. Ulosteesta voi tehdä myös labranäytteitä, mutta tuntuu ettei ole vielä tätä päivää tutkia asiaa liian tarkasti. Matoja ei pidetä todennäköisinä, ja suolihuuhtelukin tuntuu niin kaukaiselta monille.
Onko joku oire mistä tiedän heti, että kannattaa tulla huuhteluun?
Varmasti pitkäaikainen ummetus on sellainen varma tapaus. Voimakas ripulointi on toinen. Kaikkein paras tapa on soittaa hoitajalle ja kysyä omasta tilanteestaan, se ei maksa mitään.
Usein tyypillinen asiakas on kuitenkin sellainen, joka on kiertänyt jo kaikki muut lääkärit ja hoidot. Suolihuuhteluun tullaan viimeisenä vaihtoehtona, koska muualta ei ole löytynyt apua. Vaikka on toki ihmisryhmiä, kuten raakaruokailijat, jotka ovat aina olleet suolihuuhtelutiedon piirissä ja monille heistä se on normaali arjen käytäntö.
Miksi paksusuolentähystyksessä ei näy mitään siitä, mitä suolihuuhtelussa nään omin silmin tulevan suolistostani ulos?
Suolihuuhteluun tulee paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet tähystyksissä joissa ei ole näkynyt mitään, mutta pesujakson jälkeen lähteekin irtoamaan monenmoista. Johtuuko se sitten siitä että tähystysputki ohittaa suolen syvällä seinämässä tai vaikeissa poimumaisissa paikoissa olevat ongelmat? Tähän en tiedä tarkkaa syytä.
Voinko jotenkin saada selville etukäteen onko sisälläni loisia, suolistomatoja tai huonoa bakteerikantaa, jotka täytyisi saada pois?
Monet ovat saaneet selvitettyä nämä bioresonanssilaitteella tai iridologilla.
Miksi suolihuuhtelussa käytetään vettä?
Koska tarkoitus on liottaa kuivaa vanhaa ulostetta, vesi on siinä paras ja keholle luonnollinen aine.
Minusta tuntuu että ravintolisät ja ravinteet eivät imeydy kunnolla kehooni. Voiko heikko suolen tila olla syynä tähän?
Jos suoli ei toimi kunnolla se vaikuttaa imeytymiseen. Jos paksusuoli on ihan täynnä jätettä, vaikuttaa se myös ohutsuolen toimintaan eikä sielläkään ravinteet imeydy. Kun massat seisoo sisällämme, meistä tulee helposti aliravittuja, puutostautisia ja ylilihavia. Keho sanoo että anna lisää ruokaa vaikka olet juuri syönyt, koska mikään ei imeydy kunnolla.
Auttaako huuhtelu suolistotulehdukseen?
Monesti ihmiset eivät tule huuhteluun tulehduksen aikana, mutta silloin kun tulehdus ei ole päällä, voi hyvin käydä.
Mistä voin tietää onko suolihuuhtelusta minulle apua?
Ei sitä voikaan tietää jos ei kokeile. Mitään ei voi luvata etukäteen.
Voiko suolistossani olla jopa jäämiä äidinmaidosta jos en ole ikinä käynyt huuhtelussa?
En tiedä onko se legendaa, mutta minun maailmankuvassani on mahdollista että suolistoon on jäänyt lapsena syötyjä asioita. Tällaisen tutkiminen on aika hankalaa. (Pirjo Tiitto)
Miksi suolihuuhtelua seuraa usein myös voimakas henkinen puhdistautuminen, keventyminen ja energinen olo?
Koska olemme kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Ensimmäinen kokemus suolihuuhtelusta oli epämukavan tuntuista, helpottuuko tai tottuuko huuhteluun mitä useamman kerran käy?
Tavallisimmin helpottuu sitä myöten kun ihminen tottuu tapahtumaan. Pelon, mahdollisen häpeän ja epäilyksien tilalle tulee turvallisuus ja tuttuus. Myös monen suhtautuminen omaan vatsaan, suolistoon ja ulosteeseen tervehtyy, joihin monesti on koko elämän ajan kohdistettu ainoastaan negatiivisia tunteita.
Voiko huuhtelu sinänsä olla kivuliasta?
Kyllä se joskus voi. Jos on hyvin kramppaava suoli joka yrittää työntää massaa ja suolessa on kapeita kohtia, näin voi olla.
Voiko suolihuuhtelua seurata ”laiska suoli” mistä usein pelotellaan?
Ei voi. Jos tehdään sarja joka on tarpeeksi pitkä (viedään loppuun saakka) niin tämä on mahdotonta. Suolihuuhtelu ei aiheuta riippuvuutta/suolen ”tottumista” huuhteluihin. Suolihuuhtelu auttaa keventämään paksunsuolen ulostetaakkaa vaikeissa ummetustilanteissa ja helpottaa samalla ummetuksesta kärsivän oloa.
Suolenpesun aikana ihminen on usein motivoitunut tekemään muitakin hyviä asioita itselleen (liikunta, ruokavalio, veden juonnin lisääminen), jolloin suoli hyötyy operaatiosta hyvin kokonaisvaltaisesti.
Saanko suolihuuhtojalta neuvoja miten hoidan suolistoani huuhtelujen jälkeen ja palautan hyvän bakteerikantani?
Kyllä ehdottomasti.
Miksi suolihuuhtelusta puhutaan niin vähän?
Tekijöitä on tällä hetkellä vähän ja tieto ei liiku tarpeeksi. Ala on monelle liian hävettävä hoitoalue ja ihmisille ei ole luonnollisimman tuntuista puhua suolen terveydestä ja suolihuuhtelusta kahvipöydässä.
Miksi suolihuuhteluun ei ole mahdollisuutta jokaisessa sairaalassa?
Tämä on varmasti lääkäreistä riippuvaista. Monen lääkärin mielestä tämä on varmasti huuhaata, vaikka heitä käy itsekin asiakkaina huuhteluissa.
Voinko etukäteen tietää monta kertaa minun täytyy käydä huuhteluissa?
Etukäteen ei voi tietää montako huuhtelukertaa ihminen tarvitsee.
Entä jos minulla ei ole varaa kaikkiin huuhteluihin ja hoitoprosessi jää kesken?
Hoitajan kanssa on tottakai hyvä neuvotella mitä tehdään, voiko saada maksuaikaa. Aina voi jatkaa huuhteluja itsehuuhteluina.
Jos suolihuuhtelu sopii minulle, voiko sitä tehdä liikaa?
Jos et kuulu riskiryhmään, suolihuuhtelua ei voi tehdä liikaa. Se on niin kummallinen käsitys että liika suolenpesu laiskistuttaisi suolen, koska siinä yksinkertaisesti liotetaan massa pehmeäksi että se tulee kunnolla pois. Ei suoli opi olemaan toimimatta vaikka sitä auttaakin. Monet joilla tulee päivä jolloin suoli ei toimi, tekevät huuhtelun aina sellaisena päivänä. Se on jokaisen oma valinta säilyttääkö ulosteet sisällään vai huuhteleeko pois.
Mitä ummetus aiheuttaa?
Paksusuolen ummetus kuormittaa muitakin puhdistumiskanavia: munuaisia, ihoa, maksaa, keuhkoja ja imusuonistoa. Soluaineenvaihdunta hidastuu ja jätteidenpoistokyky heikkenee. Solut, joiden pitäisi olla virkeitä ja aktiiveja, laiskistuvat ja kuolevat, sekä suolessa seisova massa alkaa käydä. Tällaisesta paksusuolesta on tunnistettu parikymmentä erilaista myrkkyä. Osa niistä on erittäin aktiivisia pieninäkin määrinä ja koko keho on alttiina näille myrkyille. Seurauksena tästä on mm. ärtyneisyyttä, masennusta, heikkoutta, turvotusta, väsymystä sekä ennenaikaista vanhenemista. Myrkytys voi olla vakavankin sairauden syy. Tutkimusten mukaan (Kuopion Yliopisto) esim. veressä olevien haitallisten fenolin ja kresolin pitoisuudet näyttävät selvästi pienenevän suolihuuhtelujen seurauksena.
Paljonko suolessani voi olla ulostetta?
Keskimäärin kannamme mukanamme 2-6 kiloa jätettä, mutta jopa 28 kiloa jätettä on poistettu kuolleen ihmisen suolesta anatomian laitoksella ruumiinavauksen yhteydessä. Paksusuoli voi olla niin täyttynyt, että se on osittain ympärysmitaltaan jopa 37 cm (Yogi Ramacharaka, Parantava vesi). Normaali paksusuolen halkaisija on 5-7 cm.
Mitä ruualle tapahtuu suolistossa?
Keskimäärin 350 g ruokasulaa kulkee vuorokaudessa ohutsuolesta paksusuoleen. Suolen seinämien kautta massasta imeytyy kosteutta verenkiertoon ja verenkierrosta ja lymfateistä siirtyy jäteaineita paksusuoleen. Mitä pitempään massa viipyy suolessa, sitä enemmän se kuivuu. Se kerrostuu suolen seinämiin vähitellen ja muuttuu usein mustaksi ja kumimaiseksi. Mm. kuiduttomien eläinkunnan tuotteiden ja valkoisten jauhojen liiallinen tai yksipuolinen käyttö johtaa limaisen massan muodostumiseen, joka kulkee suolistossa hitaasti.
Mitä mätäneminen aiheuttaa suolistossa ?
Kun suoli toimii huonosti, liian pitkin väliajoin, mätänemisbakteereiden eritteistä suuri osa ehtii imeytyä suolen limakalvon läpi verenkiertoon. Mätänemisessä syntyneet vaaralliset toksiinit leviävät kaikkialle kehoon aiheuttaen myrkytystilan. Tämä johtaa asteittain erilaisiin suolen toimintahäiriöihin, ummetukseen, ärtyneeseen paksusuoleen, ripuliin, divertikkeleihin jne. sekä suoranaisiin kiputiloihin nivelissä ja lihaksissa (esim. reumaoireet ja fibromyalgia) ja vakaviinkin sairauksiin.
Usein ihmisillä suoli toimii päivittäin, mutta heidän ihonsa väri, kielensä tila ja ennen kaikkea ulosteiden väri ja haju riittävät vakuuttamaan, että he potevat ummetusta, joka on pohjana useille sairauksille. Päivittäinen suolen toiminta ei siis yksistään merkitse, että paksusuoli on kunnossa.
Kuinka voi päästä suolihuuhtelijaksi?
Peruslääketieteen opinnot on oltava valmiiksi hallinnassa jotain kautta. Jos olet vaikka perussairaanhoitaja tai lähihoitaja, siitä on helppo edetä suolihuuhtelijaksi. Yhdistyksessä on koulutusvastaava joka antaa tietoa ja vanhat konkarit opettavat. Omat harjoitushoidot tehdään valvovan silmän alla. Monelle sairaanhoitajalle tai vaihtoehtotekijälle tämä on loistava lisä hoitovalikoimaan, ja nyt se onkin erityisen akuuttia, sillä tekijöitä on aivan liian vähän tarpeeseen nähden. Varsinkin tulevaisuudessa.
Millä hakusanoilla voin etsiä lisää tietoa suolihuuhtelusta?
Suomeksi / Suolihuuhtelu : Colonic-suolihuuhtelu : Colonic-hoito : Paksusuolen vesipesu : Paksusuolen koneellinen huuhtelu : Colon hydroterapia : Suolen puhdistus : Paksusuolen koneellinen huuhtelu : Paksusuolen huuhtelu : Peräruiske : Vesiperäruiske
Englanniksi / Colonic Therapy : Colon Irrigation : Colon Therapy : Colon Cleansing : Colon Hydrotherapy